Ervaringen van een deelnemer aan de beginnerscursus

In het najaar van 2009 ben ik via de introductiecursus bij KV Oisterwijk terechtgekomen met als doel de kajaktechnieken te leren. Ik had wel vaker op vakantie in een kajak gezeten, maar bleef het gevoel houden dat mijn beheersing van de kajak te wensen overliet. Naar aanleiding van een advertentie heb ik me opgegeven voor de cursus, die door KV Oisterwijk op het Staalbergven werd georganiseerd, onder intensieve begeleiding van gevorderden.

De cursus bestond uit een 3-tal avonden op het terrein van het Staalbergven, waar een ondiep buitenzwembad werd ingezet voor het leren van de basistechnieken, zoals rechtuit varen, op het water steunen met je peddel en sturen. En ja, af en toe is het zwemmen geblazen. Niet erg, want je draagt de juiste kleding die warmte vasthoud. Op een 4de avond hebben we als groep gezellig gevaren op een naburig riviertje.

roel op de erft roel erft groepsfoto op de erft duitsland groepsfoto erft

Als afsluiting van die cursus zijn we met de beginners gaan varen op de rivier de Erft in Duitsland. Een perfecte rivier om mee te beginnen, want het water is zelfs in de winter aangenaam kunstmatig verwarmd! Voorzien van geschikte kleding en kajaks van de vereniging konden we de hele dag naar hartelust oefenen op de rivier. Diverse stuwtjes werden door iedereen bedwongen. Gaaf! Ook aan de veiligheid van de kajaksport werd uitgebreid aandacht besteed. Erg leerzaam en nuttig waren de oefeningen waarbij de zwemmende kajakker uit het water werd gered door middel van een werplijn. De cursus smaakte naar meer, en ik werd lid.

In het voorjaar van 2010 ben ik verder gegaan met het volgen van de eerste  trainingen op het Staalbergven, onder begeleiding van een enthousiaste en kundige trainer. Bootbeheersing blijkt voor een belangrijk deel te zitten in de details, en vraagt om regelmatig oefenen!

voor foto's van deze cursus: klik hier