Wat is dat nu dat kanopolo ?

Kanopolo is een sport waar je met 5 personen in een team speelt in kleine bootjes van maximaal 3 meter. De bedoeling is om al varend de bal bij de tegenstander in het doel te gooien. Je kunt het wel vergelijken met gewoon waterpolo, maar dan in een bootje. Uiteraard hang het doel nu ook een stuk hoger ! Uiteraard word er dan extra aan de veiligheid gedacht. Het dragen van een helm en een zwemvest is verplicht. Zwemvesten worden aangeraden om letsel aan de romp door het hard invaren van de tegenstander te voorkomen.

Enkele opvallende regels zijn:

Het omgooien van de tegenstander die in bezit is van de bal is nog steeds toegestaan, het kunnen eskimoteren is daarom wel een must !

Je mag de bal wel stoppen met de peddel, maar je mag er niet mee slaan.

Ideale training voor Wildwatervaarders

Kanopolo wordt door een hoop kanovaarders gezien als een ideale training voor wildwatervaren omdat je juist deze sport het hele jaar door en dicht bij huis kunt beoefenen. Het is een intensieve sport waarbij vele wildwatertechnieken aan de orde komen. Het veelvuldig eskimoteren, sprinten, snel van richting veranderen en uit balans raken door het gooien van de bal of door een tegenstander maken van de kanopolo een veelzijdige sport. Het kanopolo wordt in Nederland in competitie verband gespeeld en is uitgegroeid tot een internationale sport. Het Nederlandse????team is op dit moment zelf wereldkampioen !

Het speelveld

Het speelveld zal rechthoekig zijn en een lengte/breedte verhouding hebben van drie staat tot twee waar mogelijk. De lengte is minimaal vijfentwintig (25) en maximaal veertig (40) meter. Over het gehele speelveld moet het water stilstaand en minstens 90 cm. diep zijn. Er moet boven het speelveld een obstakel vrije ruimte zijn van minimaal 3 meter hoog en een minimale plafondhoogte van 5 meter. Er dient aan elke zijde van het speelveld een looppad voor de scheidsrechters te worden vrijgehouden.

Het materiaal

De kayaks

  • Lengte niet meer dan 3 meter en niet minder dan 2,5 meter.
  • Breedte niet meer dan 60 en niet minder dan 50cm.
  • De uiteinden, van bovenaf gezien, op elk punt een curve met een straal die niet kleiner is dan 10cm.
  • De dwarsdoorsneden van de uiteinden zijn op elk punt een curve met een straal die niet kleiner is dan 5cm.
  • Stootkussens moeten stevig bevestigd zijn aan de voor- en achterkant????van alle kayaks.
  • Minimum "droog" gewicht van 7 kilogram.

Peddels

  • 1 dubbelbladige peddel per speler.
  • Peddelbladen mogen van bovenaf gezien niet grote zijn dan 50 bij 25cm
  • en van bovenaf gezien mag de rand op geen enkele plaats een straal hebben die kleiner is dan 3cm.
  • Peddels mogen geen scherpe uitsteeksels hebben of andere gevaarlijke onderdelen

Er zijn natuurlijk nog veel meer regels aan deze sport verbonden, deze worden internationaal vastgesteld door de ICF je vindt de laatste op www.canoe-polo.com

Agenda

Geen evenementen