Benodigdheden voor een wildwaterweekend in de Ardennen:
-
Enthousiaste deelnemers: Check!
-
Leuke overnachtingsplek: Check!
-
Vervoer naar de Ardennen: Check!
-
Eten en drinken: Check!
-
Water in de rivier: …… ehhhh, tja….
Waar normaal op vrijdagavond de boten uit het rek gehaald en naar het ven gedragen worden, belanden er deze vrijdag 5 boten op het dak van 2 auto’s. We vertrekken maar houden er ieder een eigen rijtempo op na. De verrassing is dan ook groot als we elkaar bij Knuvelkes weer treffen, de een gestopt voor het toilet, de ander voor de snellaadpaal. Daarna heeft Google voor ons allebei een andere route bedacht.
Anke en ik (Nyke) komen als eerste aan bij Annemarie. We worden enthousiast begroet en Annemarie meldt ook direct dat ze vorig weekend nog wat Batavieren over de vloer had. Maar ik kwam nu vast iets anders doen… Als we vertellen dat we de boten meegenomen hebben kijkt ze ons een beetje meewarig aan. Maar er is helemaal geen water, en het wordt nog koud ook… Tja, dat kunnen we niet ontkennen. Maar toch is dat precies wat we van plan zijn. Onder het genot van een drankje in een warm huisje open ik voor de laatste keer de websites met waterstanden om een plan te maken voor morgen. Er zijn 3 mensen mee die weinig wildwater ervaring hebben en sommigen hebben nog geen echte tochtjes gemaakt, dus het hoeft niet moeilijk te zijn. Maar goed oefenen en plezier hebben is wel belangrijk.
Zaterdag 4 maart
Het plan is duidelijk, vandaag gaan we naar de Ourthe. Het traject van Nisramont tot aan Maboge heeft net voldoende water volgens de site. Het is een eindje rijden vanuit Stoumont, maar dan kunnen we morgen naar de Amblève. Met deze waterstanden is de keus nou eenmaal niet zo ruim.
De beschrijving van het traject op de site van de Batavier klinkt best prima:
“Ourthe: vanaf de stuwdam Nisramont is de Ourthe vrij bevaarbaar. Nisramont - Maboge was vroeger een klassiek cursus traject bij gebrek aan water op de boven lopen. Wat hebben we hier hard aan onze conditie gewerkt :) Maar voor een beginnersgroep is het een uitstekend oefenparcours. Grote ruime keerwaters, halverwege zelfs enige verblokking die een naam mag hebben ("les Ondes").”
Precies wat we nodig hebben! Bij de instap komen we zelfs nog een groep Nederlanders uit Wageningen tegen. Zij vertrekken iets voor ons. We zijn dus niet de enige gekken hier!
Het traject voldoet precies aan de beschrijving. We oefenen op het varen van keerwaters, traverseren, s-bochtjes varen en wat je moet doen als je een boom of een steen tegenkomt. Ongeveer op de helft vernauwt de rivier zich en komt er een heuse versnelling in. Er zijn surfbare golfjes en gaatjes en we vermaken ons hier prima mee. Daan komt erachter dat ook kleine walsjes scherpe tanden hebben als je per ongeluk te laat opkant. Als we hem even later op de kant herenigt hebben met zijn boot kan hij vertellen dat het water toch behoorlijk koud is vandaag. Vanaf dat moment varen we in een hoger tempo door. Wanneer de rivier zich weer verbreedt snappen we waarom in de beschrijving staat dat je goed aan je conditie kunt werken. Hier is het met deze waterstand toch behoorlijk stenig, het is goed zoeken naar de diepste plekken of kortste keienschraappassage. Warm, moe maar voldaan komen we op het eindpunt aan.
Zondag 5 maart
Vandaag staat de Amblève van Stavelot naar Coo op het programma. Ik heb dit traject jaren geleden eens gevaren maar wist me eigenlijk niks bijzonders te herinneren. We bereiden ons dus voor op een tochtje dat vooral landschappelijk mooi zal moeten zijn maar verder niet te veel van ons zal vragen.
Bij de instap worden we blij verrast door de waterstand. Hoewel het laag water is zie je dat het hoog genoeg is om lekker te varen en zit er toch ook nog wel best wat druk op. Het eerste surfgolfje wordt enthousiast door ons aangevallen. Verder varend grijpen we ieder speelplekje aan om te oefenen, het kan tenslotte zomaar de laatste zijn.
Al best gauw komen we blokken in het water tegen. En bochtstromingen met takken eroverheen. Vincent vindt die takken maar niks en wil ze wegduwen. Dat resulteert in een nat pak en een wijze les. Een les die we die dag nog een aantal keer herhalen. Na deze bocht volgen nog meer bochten met blokken erin en zelf een dammetje. Alles is goed bevaarbaar en vanuit de boot te overzien. Ook wanneer de rivier zich in drieën splitst en we de beste route moeten zoeken. Natuurlijk loopt de diepste route onder een overhangende boom door… De blokken houden nog een flinke tijd aan, ik wist echt niet meer dat dit erin zat en ben blij verrast. Met deze waterstanden is het voor beginners echt een leuk en uitdagend stukje. Vanaf Trois-Pont verdwijnen de blokken, maar gelukkig blijft het diep en stroomt het nog prima door. Om 15 uur staan we op de kant bij de waterval van Coo.
Waterstanden:
- Ourthe: peilschaal Nisramont: 6,29m3/s
- Amblève: peilschaal Stavelot: 6,75m3/s
Lees ook: Kanoën in de Ardennen
Meer foto's: album van Nyke